Hockey Hockeyclub Genk Genk Hockey in Genk Sportingenk Sportclub in Genk
 • Stad Genk sluit principeakkoord met hockeyclub Genk voor locatie eerste Genks hockeyveld

  Gepubliceerd op donderdag 11 februari 2021 14.30 u.
  Persbericht van 11 februari 2021

  Hoewel Hockeyclub Genk nog maar drie jaar bestaat, heeft de club zich al stevig op de Belgische Hockeykaart kunnen plaatsen. Vanuit het snelgroeiend ledenaantal en de hoge ambities van de club, rijst de nood aan een kwalitatief hockeyveld. Stad Genk en Hockeyclub Genk gingen samen op zoek naar de best gepaste locatie, en vonden deze in Zwartberg. Nu dit principeakkoord over de locatie gesloten is, kan de club verdere voorbereidingen treffen en op zoek gaan naar (co)financiering.

  HOCKEYCLUB GENK GROEIT IN AMPER 3 JAAR TIJD UIT TOT POPULAIRE CLUB

  Hockey is niet enkel als sport in Vlaanderen aan een stevige opmars bezig, ook in Genk is de tendens voelbaar. Hockeyclub Genk is een van de snelst groeiende clubs in Genk. Sinds haar oprichting in 2017 heeft deze club haar ledenaantal op 3 jaar tijd zien groeien tot 190 leden en dit aantal blijft groeien. Met een sportieve werking over 10 leeftijdsgroepen heen (5-65 jaar) en deelname met 8 volwaardige jeugdploegen aan de VHL competitie, heeft deze club zich op korte tijd stevig op de Belgische hockeykaart kunnen plaatsen. Hockeyclub Genk heeft echter ambitie om verder te blijven groeien in ledenaantal én in kwaliteit.

  EEN GROTE NOOD AAN AANGEPASTE SPORTINFRASTRUCTUUR

  Momenteel speelt Hockeyclub Genk op het (voetbal)kunstgrasterrein in het SportinGenk Park. Dit terrein is na meer dan 10 jaren van intensief gebruik door diverse clubs aan vervanging toe waardoor dit niet meer geschikt zal zijn voor hockey. Om verder te kunnen groeien en om de club op middellange termijn leefbaar te houden, heeft zij nood aan aangepaste sportinfrastructuur. Deze specifieke infrastructuur vereist een kunstgrasmat die voldoet aan de normering van de KBHB/FIH. Een eigen accommodatie met kantine zal ook cruciale financiële ondersteuning leveren voor de werking van de club. Een tweede hockeyplein op termijn kan nodig zijn.

  PRINCIPEAKKOORD OVER LOCATIE BEREIKT

  De hockeysport heeft in Genk geen voorgeschiedenis en ze is de enige club voor deze sport, waardoor er geen basisinfrastructuur voorhanden is. Samen met Stad Genk ging de club op zoek naar de meest gepaste locatie voor het aanleggen van een hockeyveld. Verschillende locaties werden onderzocht en geëvalueerd. Uit deze evaluatie kwam de locatie “Kolenspoor Noord” als meest geschikte naar voor. Deze locatie ligt in Zwartberg, naast de St.-Albertuskerk, en huisvest reeds meerdere voetbalclubs ten zuiden van het kolenspoor. Een hockeyveld met mogelijks een kantine is hier een mooie aanvulling,

  “In het masterplan van Genk was Kolenspoor Noord reeds opgenomen. De ambitie is om hier een ruime en aantrekkelijke sportlocatie uit te bouwen, waar zowel sportclubs als buurtbewoners terecht kunnen. Een hockeyclub op deze locatie zou een opwaardering zijn van de buurt en kan een sterke verbinder vormen naar de omliggende wijken (zoals Nieuw Texas, St. Albertussite, Kolenspoor Zuid en KRC Genk)”, aldus Kathleen Partoens, Schepen van Sport.

  EEN GEDEELDE FINANCIERING

  Dankzij het principeakkoord over de locatie kan Hockeyclub Genk verdere stappen ondernemen en op zoek gaan naar financiering. Naast financiering door eigen middelen, zal de club aankloppen bij de Vlaamse overheid voor een subsidie ‘bovenlokale sportinfrastructuur’. De club zal ook met de stad bekijken wat de mogelijkheden zijn voor financiering vanuit Stad Genk.

  Zowel de club als de stad hopen hiermee het voortbestaan van de sport in Genk te kunnen garanderen. “Met het ter beschikking stellen van stadsgronden en eventuele financiële steun biedt stad Genk ons de uitgelezen kans om hockeysport in de ruime regio rond Genk nog duidelijker op de kaart te zetten en een vaste waarde te worden in het aanbod van buiten -en ploegensport. Wij zijn dan ook blij en dankbaar om op deze mooie locatie ons project verder te kunnen uitbouwen en om zo nog meer mensen de kans te geven onze mooie sport te beoefenen”, aldus Gerd Houben, Voorzitter Hockeyclub Genk.

   

  (bron: https://www.genk.be/stad-genk-sluit-principeakkoord-met-hockeyclub-genk-voor-locatie-eerste-genks-hockeyveld)